Veličina prostora, kvalitet zemljišta, izbor lokacije, voćnih vrsta i sorti su važan deo pripreme sadnje.
Mešoviti voćnjaci su postali trend koji je sve više zastupljen. Kada se radi o amaterskim voćnjacima na okućnicama, kontinuirano snabdevamo svoju porodicu raznim vrstama i sortama voća. U profesionalnim, s druge strane, ovakva sadnja doprinosi poboljšanju imuniteta kako pojedinačnih stabala, tako i celog zasada.
Za uspešan rast ovakvog zasada neophodne su dobre pripreme, jer bez toga ćemo u narednim godinama da trpimo greške koje smo napravili na početku.
Veličina, položaj i karakteristike prostora za sadnju uveliko će uticati na odabir voćnih sadnica. U obzir treba uzeti razmak između stabala, što direktno određuje njihovu brojnost, odabir agrotehnike i pomološke zahvate.
Manje, takozvane kržljave podloge daju manje prinose po stablu, ali veće po jedinici površine. Imaju niz prednosti. Lakše ih je održavati, orezivati, štititi od bolesti i štetočina, navodnjavati. Možemo posaditi više različitih voćnih vrsta i sorti. Treba napomenuti i to da one daju stabla s manjom krošnjom. Njihov nedostatak je što im moramo obezbediti armaturu koja će ih pridržavati, jer su zbog slabog korena sklone izvrtanju pod naletom vetra.
U malim dvorištima i voćnjacima nije potrebno saditi sadnice u redovima. Možemo ih saditi prema proizvoljnom rasporedu. Jedino je važno da ispoštujemo razmak i da ih ne posadimo pregusto.
Šta ćete posaditi, zavisi od vremenskih uslova, karakteristika zemljišta, snabdevenosti vodom i osunčanosti terena. Klima utiče na izbor voća, od nje zavisi prisustvo štetočina i prouzrokovača oboljenja.
Za sadnju izbegavajte podvodna i zabarana zemljišta, jer koren lako truli i cela biljka propada. Voćke vole sunce i birajte takve lokacije. U uslovima visokih temperatura nekima će odgovarati polusena. Za senovita dvorišta odaberite vrste koje to mogu podneti.
Većina voćaka je stranooplodna i potrebno je posaditi najmanje dve sorte kako bi osigurali dobro zametanje plodova. Pažljivim odabirom možemo osigurati berbu u dugom vremenskom razdoblju, od ranih letnjih do kasnih zimskih plodova.
Raspitajte se o sortnim karakteristikama, jer su plodovi nekih namenjeni isključivo za potrošnju u svežem stanju, druge za preradu, dok su treće višenamenske. Plodovi imaju različitu mogućnost čuvanja tokom zime.
Tagovi
Autorka