Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mešoviti voćnjak
  • 07.11.2022. 07:30

Šta je važno kod sadnje mešovitog voćnjaka?

Veličina prostora, kvalitet zemljišta, izbor lokacije, voćnih vrsta i sorti su važan deo pripreme sadnje.

Foto: Depositphotos/coramueller
  • 778
  • 70
  • 0

Mešoviti voćnjaci su postali trend koji je sve više zastupljen. Kada se radi o amaterskim voćnjacima na okućnicama, kontinuirano snabdevamo svoju porodicu raznim vrstama i sortama voća. U profesionalnim, s druge strane, ovakva sadnja doprinosi poboljšanju imuniteta kako pojedinačnih stabala, tako i celog zasada.

Za uspešan rast ovakvog zasada neophodne su dobre pripreme, jer bez toga ćemo u narednim godinama da trpimo greške koje smo napravili na početku.

Koliko imamo prostora na raspolaganju?

Veličina, položaj i karakteristike prostora za sadnju uveliko će uticati na odabir voćnih sadnica. U obzir treba uzeti razmak između stabala, što direktno određuje njihovu brojnost, odabir agrotehnike i pomološke zahvate.

Jesen u voćnjaku: Kako posaditi jabuku?

Manje, takozvane kržljave podloge daju manje prinose po stablu, ali veće po jedinici površine. Imaju niz prednosti. Lakše ih je održavati, orezivati, štititi od bolesti i štetočina, navodnjavati. Možemo posaditi više različitih voćnih vrsta i sorti. Treba napomenuti i to da one daju stabla s manjom krošnjom. Njihov nedostatak je što im moramo obezbediti armaturu koja će ih pridržavati, jer su zbog slabog korena sklone izvrtanju pod naletom vetra.

U malim dvorištima i voćnjacima nije potrebno saditi sadnice u redovima. Možemo ih saditi prema proizvoljnom rasporedu. Jedino je važno da ispoštujemo razmak i da ih ne posadimo pregusto.

Važno je da imaju prostora (Foto: Depositphotos/Fire-d)

Šta ćete posaditi, zavisi od vremenskih uslova, karakteristika zemljišta, snabdevenosti vodom i osunčanosti terena. Klima utiče na izbor voća, od nje zavisi prisustvo štetočina i prouzrokovača oboljenja.

Za sadnju izbegavajte podvodna i zabarana zemljišta, jer koren lako truli i cela biljka propada. Voćke vole sunce i birajte takve lokacije. U uslovima visokih temperatura nekima će odgovarati polusena. Za senovita dvorišta odaberite vrste koje to mogu podneti.

Obratite pažnju na oprašivanje i namenu voćnjaka

Većina voćaka je stranooplodna i potrebno je posaditi najmanje dve sorte kako bi osigurali dobro zametanje plodova. Pažljivim odabirom možemo osigurati berbu u dugom vremenskom razdoblju, od ranih letnjih do kasnih zimskih plodova.

Koje se biljne vrste najbolje slažu sa jabukom?

Raspitajte se o sortnim karakteristikama, jer su plodovi nekih namenjeni isključivo za potrošnju u svežem stanju, druge za preradu, dok su treće višenamenske. Plodovi imaju različitu mogućnost čuvanja tokom zime.


Tagovi

Sadnja voćaka Sadnja voćnih sadnica Voćke na okućnici Mešoviti voćnjak


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u