Kulture koje su završile vegetaciju možete zameniti novima. Uživajte u zrelim plodovima voća i povrća, ali ne zaboravite i dalje na njihovu negu. Pokošenu travu iskoristite za malč ili kompost. Pripazite, zbog povišene vlage i temperature počinje da se javlja i veći broj bolesti, ali i štetočina.
Stigao nam je i jun, mesec kada završava proleće i počinje leto, a s njime i sve topliji dani, ali i noći. Ipak, ovaj mesec zna biti prevrtljiv, što nam dokazuje i ove godine. U nekim je delovima zemlje počeo s vremenskim nepogodama poput grada, a neki se krajevi pak bore sa sušom. Kako god bilo, treba da budemo svesni da je poljoprivreda proizvodnja na otvorenom i da na vremenske prilike ne možemo uticati, ali na njih treba da budemo spremni.
Iako je glavna setva u bašti obavljena tokom proteklih meseci, još uvek stižete da posejete ono što ranije nije niklo, stradalo je tokom grada, suše i slično. Možete da posejete i biljke koje će kasnije dati rod koji će biti spreman za branje krajem leta.
Tako još uvek možete da posejete mahunarke; pasulj, salatu, tikvice, radič, repu, kineski kupus, šargarepu, blitvu i slično. Za neke kulture jun je mesec završetka vegetacije poput graška, pa oslobođene gredice možemo iskoristiti za sadnju i produžiti sezonu branja povrća.
Šta posejati posle zelene salate, krompira ili graška u letnjoj setvi?
Idealno je vreme i za sadnju začinskih biljaka koje vole toplotu i dosta sunca poput bosiljka, vlašca, origana, žalfije i majčine dušice. Nije kasno ni za jednogodišnje cveće koje će krasiti vaše terase, balkone i dvorišta, a stigne da cveta sve do početka jeseni. Ne zaboravite ni redovno uklanjanje precvetalih cvetova, njihovu prihranu i redovno zalivanje odstajalom vodom.
Ranije posejani usevi dolaze u vreme za berbu, tako kreće berba salate, mladog graška, te rane sorte kupusnjača, a vadi se i mladi krumpir i luk srebrenac. Pred kraj meseca dolaze i prvi plodovi paradajza, paprika, mahuna i tikvica. Povrće koje još nije spremno za berbu neguje se, zaliva, okopava, ali štiti i od bolesti i štetočina. Podsetimo, povrtarima koji uzgajaju povrće na manjim površinama, pomoći će neki od prirodnih preparata, kao što je onaj od sode bikarbone ili mleka.
Soda bikarbona: Napravite sredstvo za zaštitu od bolesti i štetočina
Osim povrća za branje nam stižu i voćne vrste. Tako se tokom ovog meseca može uživati u trešnjama, višnjama, jagodama, bobičastom voću poput malina, borovnica, ribizla, joste, ogrozda i slično. Tokom juna bere se i lekovito bilje koje se kasnije suši poput žalfije, mente, hajdučke trave, kantariona i kamilice. Krajem meseca kreće i žetva pšenice, ječma, raži, zobi i tritikala.
U ovom periodu voćari treba da obave zaštitu voćaka od bolesti i štetočina. Formira se i mladi voćnjak i uklanjaju vodopije, obolele ili slomljene grane. U junu se kod nekih voćnih vrsta obavlja i proređivanje plodova, a neke grane treba i podbočiti.
Tokom toplijeg vremena, pogotovo kada ima dosta vlage i trava brzo raste pa je treba kositi jednom nedeljno. Pokošenu travu kao i ostatak zelene mase poput granja, cveća i slično, iskoristite za dobivanje kvalitetnog komposta kojim ćete kasnije obogatiti vrtno tlo i nagraditi biljke.
Pokošena trava može da se iskoristi i za malčiranje vrta, samo pazite da ne sadrži seme. U tu svrhu možete koristiti i slamu, lišće, piljevinu, komadiće drveta i slično. Ovo je dobar mesec i za šišanje i oblikovanje živica i grmova.
Već je intenzivno krenula borba sa korovima. U junu treba i okopavati kulture, a neke i zagrnuti poput mahunarki, paprike, paradajza, patlidžana. Kada se kopa, najbolje je korov iščupati i izneti iz zasada kako se koren ne bi ponovno primio, što se naročito događa kod slaka. Kako biste izbegli korove, a i zadržali vlagu u tlu možete malčem zaštiti biljke, pogotovo u vreme suše.
Plamenjača je najčešća bolest paradajza: Kako zaštititi biljke?
U junu javlja se i velik broj štetočina, ove godine posebno lisnih vaši, pa pratite njihovu pojavu, a to možete i pomoću žutih ili plavih lepljivih ploča. Takođe, zbog povišene vlage i toplote treba da budemo spremni i na pojavu gljivičnih bolesti poput plamenjače, pepelnice, sive plesni... Kako biste izbegli njihovu pojavu nemojte zalivati biljku po listovima kako se ne bi stvarala vlaga, a za zaštitu koristite odgovarajuće preparate.
Tagovi
Autorka