Kopriva, maslačak, sremuš, bokvice su najbolji izbor, ali za njima ne zaostaju ni mladi izdanci japanskog dvornika.
Proleće donosi obilje biljaka koje možemo iskoristiti za pripremu ukusnih jela. Jestive divlje biljke su važan izvor hranljivih i korisnih materija koje će okrepiti organizam posle zime.
Njihova prednost je što su lako dostupne, ali ih treba brati daleko od saobraćajnica i bilo kakvih zagađenja. Najbolje je da berbu obavite što dalje u prirodnoj sredini. Prilikom berbe morate biti potpuno sigurni da prepoznajete biljke i da li zakonska regulativa dozvoljava branje i sakupljanje određene vrste. Ne uništavajte celu biljku, omogućite im da nastave dalje da rastu.
1. Kopriva Urtica dioica je svima dobro poznata i omiljena prolećna namirnica. Bogata je gvožđem, krepi i čisti organizam od otrova. Beru se mladi, sočni listovi koji ne žare.
Kao namirnica u kuhinji je svestrana. Alternativa je upotrebi spanaća i blitve. Od nje se pripremaju supe i razna variva, pite, jela s jajima, pohuje se. Od nje se pravi ukusan čips, lekovit čaj, čak i pivo. Kada se sveže ubrani listovi blanširaju, prokuvaju, gube moć žarenja. Ne zaboravite rukavice kada pođete u berbu.
2. Maslačak Taraxacum officinale je svima poznata jestiva vrsta. Beru se mladi listovi koji se mogu koristiti sveži u salatama ili u raznim jelima gde se termički obrađuju. Veoma su cenjena zamena za mlado zelje. Koren se koristi kao zamena za kafu ili u receptima gde se koristi korenasto povrće. Berbu listova i vađenje korena obavite pre cvetanja. Cvetovi su mu takođe ukusni i koriste se u salatama.
3. Divlji beli luk, medveđi luk ili sremuš Allium ursinum je šumska divlja i veoma lekovita biljka (naslovna fotografija, op.ur.). Prepoznaje se po intenzivnom mirisu na beli luk, ali ga često zamene s otrovnim đurđevkom Convallaria majalis.
Beru se mladi listovi koji se stavljaju u salate, a li se od njih pripremaju pesto, supe, variva, pite, fil za punjena peciva. Često se kombinuje sa jajima i sirom.
4. Japanski dvornik Reynoutria japonica je veoma invazivna vrsta. Od kako je unet brzo se raširio. Raste izuzetno brzo, tri centimetra dnevno. Jak je kompetitor, odnosno potiskuje druge biljke sa staništa i brzo se šiti. Može da probije beton.
Međutim, njegovi mladi izdanci koji izgledaju poput špargle, odlična su zamena za rabarbaru. Praktično je može zameniti u svim receptima u kojima se koristi. Mogu se jesti sirovi ili kuvani. Od njega se priprema ukusan džem, a u kombinaciji sa đumbirom dodaje se u votku.
5. Bokvice Plantago major i Plantago lanceolata su korovske biljke koje lako prepoznajemo. Listovi se mogu koristiti tokom cele godine, a ne sami u proleće. Međutim, tada su najmekši i najsočniji i to je najbolji trenutak da u njima uživate. Mlade listove možemo dodati u salate, a odlična su zamena za kupus i kelj.
Pored ovih biljaka ne zaboravite divlje špargle, listove kiselice, mrtvu koprivu, mišjakinju i brojne druge vrste koje ne samo da su ukusne već doprinose vašem zdravlju.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorka