Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jestive biljke
  • 18.03.2023. 07:30

TOP 5 divljih jestivih biljaka koje beremo u proleće

Kopriva, maslačak, sremuš, bokvice su najbolji izbor, ali za njima ne zaostaju ni mladi izdanci japanskog dvornika.

Foto: Depositphotos/rdonar
  • 1.167
  • 116
  • 0

Proleće donosi obilje biljaka koje možemo iskoristiti za pripremu ukusnih jela. Jestive divlje biljke su važan izvor hranljivih i korisnih materija koje će okrepiti organizam posle zime.

Njihova prednost je što su lako dostupne, ali ih treba brati daleko od saobraćajnica i bilo kakvih zagađenja. Najbolje je da berbu obavite što dalje u prirodnoj sredini. Prilikom berbe morate biti potpuno sigurni da prepoznajete biljke i da li zakonska regulativa dozvoljava branje i sakupljanje određene vrste. Ne uništavajte celu biljku, omogućite im da nastave dalje da rastu.

Top pet divljih jestivih biljaka

1. Kopriva Urtica dioica je svima dobro poznata i omiljena prolećna namirnica. Bogata je gvožđem, krepi i čisti organizam od otrova. Beru se mladi, sočni listovi koji ne žare.

Berite mlade vrhove (Foto: Depositphotos/alicjane)

Kao namirnica u kuhinji je svestrana. Alternativa je upotrebi spanaća i blitve. Od nje se pripremaju supe i razna variva, pite, jela s jajima, pohuje se. Od nje se pravi ukusan čips, lekovit čaj, čak i pivo. Kada se sveže ubrani listovi blanširaju, prokuvaju, gube moć žarenja. Ne zaboravite rukavice kada pođete u berbu.

2. Maslačak Taraxacum officinale je svima poznata jestiva vrsta. Beru se mladi listovi koji se mogu koristiti sveži u salatama ili u raznim jelima gde se termički obrađuju. Veoma su cenjena zamena za mlado zelje. Koren se koristi kao zamena za kafu ili u receptima gde se koristi korenasto povrće. Berbu listova i vađenje korena obavite pre cvetanja. Cvetovi su mu takođe ukusni i koriste se u salatama. 

Slatko gorkasti cvetovi (Foto: Vesna Mijat)

3. Divlji beli luk, medveđi luk ili sremuš Allium ursinum je šumska divlja i veoma lekovita biljka (naslovna fotografija, op.ur.). Prepoznaje se po intenzivnom mirisu na beli luk, ali ga često zamene s otrovnim đurđevkom Convallaria majalis.

Oprezno sa branjem sremuša!

Beru se mladi listovi koji se stavljaju u salate, a li se od njih pripremaju pesto, supe, variva, pite, fil za punjena peciva. Često se kombinuje sa jajima i sirom.

4. Japanski dvornik Reynoutria japonica je veoma invazivna vrsta. Od kako je unet brzo se raširio. Raste izuzetno brzo, tri centimetra dnevno. Jak je kompetitor, odnosno potiskuje druge biljke sa staništa i brzo se šiti. Može da probije beton.

Japanski dvornik u punoj vegetaciji (Foto: Ranka Vojnović)

Međutim, njegovi mladi izdanci koji izgledaju poput špargle, odlična su zamena za rabarbaru. Praktično je može zameniti u svim receptima u kojima se koristi. Mogu se jesti sirovi ili kuvani. Od njega se priprema ukusan džem, a u kombinaciji sa đumbirom dodaje se u votku.

5. Bokvice Plantago major i Plantago lanceolata su korovske biljke koje lako prepoznajemo. Listovi se mogu koristiti tokom cele godine, a ne sami u proleće. Međutim, tada su najmekši i najsočniji i to je najbolji trenutak da u njima uživate. Mlade listove možemo dodati u salate, a odlična su zamena za kupus i kelj.

Širokolisna bokvica (Foto: Franjo Palfi)

Pored ovih biljaka ne zaboravite divlje špargle, listove kiselice, mrtvu koprivu, mišjakinju i brojne druge vrste koje ne samo da su ukusne već doprinose vašem zdravlju.


Povezana biljna vrsta

Maslačak

Maslačak

Engleski naziv: Dandelion | Latinski naziv: Taraxacum officinale Wiggers (sin. Leontodon taraxacum L.)

Maslačak je višegodišnja biljka visine 15 – 20 (25) cm. Koren je vretenast i skraćuje se na kraju vegetacione sezone. Stabljika je uspravna, šuplja i s belim mlečnim sokom.... Više [+]

Tagovi

Kopriva Jestive divlje biljke Maslačak Japanski dvornik Bokvice Sremuš Medveđi luk


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kobila koja je vukla teret pala je od umora na raskrsnici Takovske, Nemanjine i Ulice Bratstva i jedinstva u Požarevcu. Direktor JP "Ljubičevo", Mirko Stojanović, koga su građani pozvali, na ulici joj je dao sisteme i zaključio da kobila st... Više [+]