Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trendovi u poljoprivredi
  • 12.10.2023. 15:00

Pada proizvodnja i potrošnja mesa: Objavljeni kratkoročni izgledi poljoprivrednih tržišta

Nepovoljne vremenske prilike su obeležile poljoprivrednu proizvodnju u Evropi tokom leta 2023. godine. Šta može da se očekuje na tržištu?

Foto: Depositphotos/HayDmitriy
  • 519
  • 46
  • 0

Evropska komisija je objavila izveštaj o kratkoročnim izgledima za poljoprivredna tržišta, a koji predstavlja najnovije trendove i izglede.

Nepovoljne vremenske prilike su obeležile poljoprivrednu proizvodnju u Evropi tokom leta 2023. godine. Suša i velike padavine su donele bezbroj problema. S druge strane, troškovi inputa su nastavili da padaju, a izvoz poljoprivredno-prehrambenih artikala iz EU ponovo je postao konkurentan.

Najviše poskupelo vino, meso, azotna đubriva

Od jula je počela da opada mesečna inflacija hrane, što bi moglo potrošačima da donese olakšanje, jer ona čini skoro 40 odsto povećanja cena.

Vino je jedan od proizvoda čija je potrošnja, najviše crnog pala zbog poskupljenja, ali i promene navika potrošača.

Pada proizvodnja vina u EU: Italija više nije najveći globalni proizvođač?

Tu je i meso na koje negativno utiču takođe visoke cene. Ali, poboljšani uslovi na pašnjacima, kao i niži troškovi stočne hrane, pružili su određeno olakšanje stočarima. Međutim, predviđa se da bi proizvodnja mesa, s izuzetkom živine, mogla ostati ispod proseka.

Rastuće cene azotnih đubriva u EU sprečile su opštu nestašicu i nekontrolisanu upotrebu od strane poljoprivrednika u EU. 

Pada potrošnja mesa

Očekuje se da će u 2023. potrošnja mesa i dalje padati i to za 1,5 odsto. Smanjenje je veće kada je u pitanju govedina (-3,5 odsto) i svinjetina (-5,2 odsto), dok će za živinu da poraste za 4,3 odsto. Visoke cene govedine i živine ostaju. Smanjuje se i proizvodnja ovčetine, jer je suša uticala na travu, koja je osnovna hrana za ovce, na području Mediterana.

Od početka godine pada cena sirovog mleka, a isporuke su prilično stabilne. Očekuje se blagi rast od 0,3 odsto. Proizvodnja sira u ovoj godini će da raste za jedan odsto. Iznad očekivanja se povećava proizvodnja svežih mlečnih proizvoda kao što su kajmak i konzumno mleko.

Manje žitarica, više uljarica

Proizvodnja žitarica u EU za 2023./24. godinu će da bude 268,5 miliona tona, što je za 4,3 odsto ispod petogodišnjeg proseka, pokazuje izveštaj. Nepovoljne vremenske prilike su najviše uticale na kukuruz i ječam. Porasla je proizvodnja uljarica i to za 11 odsto iznad petogodišnjeg proseka. Najviše zbog više suncokreta i soje.

Možda smo poslednji petak u septembru videli najniže cene žitarica i uljarica na berzama

Blizu petogodišnjeg proseka je očekivana proizvodnja šećerne repe, a reč je o količini od 15,6 miliona tona. Uzgajivači ove kulture su pred izazovom zbog potpune zabrane upotrebe neonikotinoida. Kada je reč o maslinovom ulju, ostaće niska, kao i dostupnost. U pojedinim regijama su cene tri puta više u odnosu na petogodišnji prosek.

Nepovoljne vremenske prilike su dovele do pada proizvodnje jabuke i narandže za oko dva odsto u odnosu na prošlu godinu.


Tagovi

Eu poljoprivreda Potrošnja mesa Proizvodnja žitarica Proizvodnja uljarica Kratkoročni izgledi Proizvodnja mleka


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer