Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Septembar 2018
  • 01.10.2018. 16:00

Top 5: Saveti najčitaniji u septembru

Kako da napravite bordovsku čorbu ili odaberete rane sorte pšenice? Podsetite se u izboru najčitanijih tekstova za septembar.

Foto: Bigstock / Goodluz
  • 240
  • 11
  • 0

Da vam naš portal itekako pomaže u svakodnevici, dokaz je pregled najčitanijih tekstova u septembru. Odabranih top 5 pokazuju da ste zainteresovanio za korisne savete i "uradi sam" tekstove. Naravno, ne izostaje interesovanje ni za aktuelne teme, poput problema sa kojima se suočavaju proizvođači repe. Vrlo rado birate i tekstove koji vam omogućuju da budete u toku sa inovacijama, posebno kada je reč o mehanizaciji.

Podsetite se pet najčitanijih teksotva u devetom mesecu!

Kako napraviti Bordovsku čorbu?

Bordovska čorba se smatra prvim preparatom za zaštitu biljaka. Otkrivena je u francuskoj pokrajini Bordo poznatom vinogorju. Profesori Milardet i Gayon otkrili su bordovsku čorbu, a godine 1885. saznali smo i prve zvanične rezultate o njenom fungicidnom delovanju. U današnje vreme ova "čorba" suzbija više od preko 50 biljnih bolesti na oko skoro isto toliko biljnih vrsta.

Novine na 10 najmoćnijih traktora od 200 do 300 konjskih snaga
Traktori su zaduženi za različitu vrstu poslova i baš zato je važno koliko su jaki. Farmers Guardian donosi najnoviju listu od 10 najmoćnijih traktora, čiji je motor jačine 200 ks (147 kW ) do 300 ks (220 kW), odnosno listu onih čije su karakteristike unapređene.

Preporuka za odabir ranih sorti pšenice
Izbor sorte pšenice za setvu je najvažnija odluka koju poljoprivredni proizvođač donosi i od koje direktno zavisi kakav rezultat će imati u žetvi. Ukoliko se izabere nesertifikovano seme i dobar prinos će izostati što je nedopustivo za ozbiljno ratarstvo.

Kako sami da napravite biljna ulja?
Lekovito dejstvo biljaka ljudima je bilo poznato od davnina. Da bi im lekovitost bilja bila dostupna tokom cele godine, razvili su različite tehnike konzervacije biljnog materijala. Maceracija je jedna od tih tehnika, a biljni materijal se potapa u hladno ceđenja ulja. Posle određenog perioda, kada se u ulju izdvoje lekovite materije, biljni materijal se baca i koristi se proceđeno obogaćeno ulje.

Nedovoljno kamiona za prevoz šećerne repe
Šećerna repa je u našoj zemlji zasejana na 45.000 hektara, a u toku je njeno vađenje. Očekuje se da će se od nje proizvesti 400.000 tona šećera. Međutim, ove godine se pojavio problem - nema dovoljno kamiona za transport korena do prerađivača, a potrebno je prevesti oko tri miliona tona. 


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se gaji za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njenom zadebljanom korenu. Iz šećerne repe se dobije 16% svetske... Više [+]

Tagovi

Agroklub Najčitaniji tekstovi Bordovska čorba Biljna ulja Rane sorte pšenice Kamioni Šećerna repa Inovacije na traktorima


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.