Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Godina 2023.
  • 31.12.2023. 12:00

Čekajući 2024. i ispunjenje obećanog - šta smo ostavili iza sebe?

Ratovi, krize na tržištu, turbulentne cene žitarica i drugih proizvoda, protesti koji se ne završavaju na zadovoljstvo poljoprivrednika obeležili su prošlu godinu.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 143
  • 51
  • 0

Godina koju upravo ispraćamo bila je izuzetno turbulentna za naše poljoprivrednike i ne samo naše. Ratu u Ukrajini, koji se nije završio početkom 2023. uprkos očekivanjima, pridružio rat u Gazi. Paralelno se u svetu vodi najmanje još oko 30 ratova i oružanih sukoba koji zahvataju manja područja, donose promene režima i migrantske krize, a svi neminovno deluju na poljoprivredu izazivajući stalne promene uslova pa time i cena.

Počeli smo sa bojkotom

Najpre je Udruženje poljoprivrednika "Stig" iz Požarevca bojkotovalo eAgrar, nezadovoljno pregovorima sa ministarstvom poljoprivrede. Proizvođači mleka, nezadovoljni otkupnom cenom, a još više uvozom iz Poljske, prosipali uvezeno mleko ispred nadležnih institucija u Beogradu, a svoj proizvod delili prolaznicima.

Protest: Odgovor ministarstva ili radikalniji odgovor stočara

U maju su protesti poljoprivrednika potrajali danima i delovali kao ozbiljan uvod u promene politike prema njihovoj delatnosti, iako se nisu tako i završili, većina zahteva ostala je na obećanjima. Kad su na Novosadskom sajmu u maju poljoprivrednici zviždali ministarki poljoprivrede, ona je, prema izjavama prisutnih, pročitala svoj govor do kraja i obećala svaku moguću pomoć ogorčenim proizvođačima.

Zviždanje ministarke dok je držala govor (foto: Julijana Kuzmić)

Sledilo je jedno od najtoplijih leta od kad se u Srbiji uopšte prate podaci, a za vrućinama oluje dostojne filmova o katastrofama, sa iščupanim drvećem i milionskom štetom na usevima.

Nezadovoljni malinari iz Arilja, Ivanjice i Požege, njih oko 200, blokirali su 23. jula hladnjaču u požeškom naselju Rupeljevo, pošto su početkom jula blokirali ulaz u Brus, a u junu Rogačicu na putu prema Valjevu. 

"Političko blato"

Sva ova nezadovoljstva proizvođača kulminirala su 19. avgusta (za pravoslavce praznik Preobraženje), u Rači kragujevačkoj, inicijativom da se formira Pokret poljoprivrednika Srbije (PPS) koji će se uključiti u "političko blato", prema izjavi samih osnivača, kako bi se zalagao za prava poljoprivrednika. 

Osnivanje PPS-a u Viševcu pored Karađorđevog spomenika

U mesecima koji su sledili, svinjarstvo Srbije pogođeno je i praktično dotučeno afričkom svinjskom kugom i eutanazijom oko 54.000 svinja. Koliko je uginulih životinja bačeno na najbliže deponije, nije utvrđeno, ali, evidentno je i ovakvih slučajeva bilo. Odgajivači, naročito "manji", oni koji su praktično ostali bez svinja, postavljali su pitanje: kako je moguće da najveći proizvođači - vlasnici velikih farmi, nisu imali baš nijedan slučaj afričke svinjske kuge?

Pitanje je proisteklo iz očajanja, jer slučajeva ove bolesti bilo je i u velikim zatvorenim sistemima najvećih farmi. Pokazalo se da je faktor prenosa bolesti čovek, dakle, kamioni koji su odvozili leševe životinja. Udruženja odgajivača tražila su pomoć nadležnih, ističući da je prilikom eutanazije obolelih životinja ubijeno više svinja nego što je obolelo. Govedari su takođe zahtevali sastanak sa nadležnima, tražeći da u 2024. godini sredstva budu ravnomernije raspoređena između stočara i ratara. 

Završavamo sa protestom

Jesen je prošla "u znaku" protesta poljoprivrednika, u Srbiji, regionu i nekoliko evropskih zemalja. Kod nas su paori blokirali puteve, nedeljama, što je vozače automobila i autobusa usmerilo na "snalaženje" i traženje manje atraktivnih zaobilaznih puteva na kojima nema blokade. Usledili su dugi pregovori sa predstavnicima države, delimično okončani u selu Kisaču, 26. novembra.

Sastanak u Kisaču: Šta je rečeno o dizelu, tržištu, subvencijama, PIO dugu?

Rezultat: Vlada Srbije će "videti" sa NIS-om šta može da učini povodom povlašćene cene goriva za poljoprivrednike, dok će ostali zahtevi biti razmatrani na sastancima koji slede. I, zaista, na sledećem sastanku (16.decembra, uoči izbora) u Vladi Srbije poljoprivrednicima je podeljen - promotivni materijal vladajuće stranke kao garancija ispunjenja njihovih zahteva. To nije bio odgovor koji su paori očekivali. 

Prošli su zatim izbori za republički i pokrajinski parlament, a takođe i za gradske skupštine - 12 gradova i opštinske skupštine - 53 opštine. Sva pitanja koja se tiču poljoprivrede, čekaju neko novo okupljanje i zasedanje.

"Čekali smo u životu razne stvari, a uvek su nam i sigurno dolazile samo - nove godine", napisao je jednom Duško Radović, baš kao da je proučavao život poljoprivrednika.   


Tagovi

Protesti AKS EAgrar Prosipanje mleka Sastanak u Kisaču Julsko nevreme Pokret poljoprivrednika Srbije Pregovori sa Vladom Duško Radović


Autorka

Gordana Perunović Fijat

Više [+]

Diplomirana pravnica, novinarka, autorka tri romana i pesnikinja u ilegali. Sarađivala je sa redakcijama glasila Republika, Helsinška povelja i sa većim brojem portala. Posebno interesovanje pokazuje za život žena na selu. Vodi rubriku "Kikindski nostalgični život" za "Kikindske".