Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Međunarodni dan žena
  • 08.03.2018. 12:15

Agroklub predstavlja uspešne poljoprivrednice

Koliko su žene uspešne u poljoprivredi, svedoče priče koje su vam naši autori donosili. Krstareći kroz Srbiju, možete da upoznate mnoge hrabre, vredne i uporne poljoprivrednice, koje su odlučile da iskoriste maksimum od onoga što im je priroda ponudila i da tako obezbede egzistenciju za sebe i svoju porodicu.

Foto: Bigstock / AYAimages
  • 500
  • 22
  • 0

Iako odavno više ne postoji podela poslova na "muške" i "ženske", u poljoprivredi su ipak i dalje dominantni muškarci. Žena, kao nosilaca gazdinstava, prema podacima iz marta prošle godine svega je 17%. Tome je doprinela tradicija, ali i činjenica da su izuzete od prepoznavanja da su zaposlene ili da su preduzetnice, a problem je bio i sa porodiljskom naknadom. Međutim, i te poteškoće su otklonjene u decembru prošle godine. 

Koliko su žene uspešne u poljoprivredi, svedoče priče koje su vam naši autori donosili. Krstareći kroz Srbiju, možete da upoznate mnoge hrabrevredne i uporne poljoprivrednice, koje su odlučile da iskoriste maksimum od onoga što im je priroda ponudila i da tako obezbede egzistenciju za sebe i svoju porodicu. Predstavljamo vam pet priča o uspešnim poljoprivrednicama.

Međunarodni dan seoskih žena obeležava se 15. oktobra

Zlatarski sir i na interent pijaci

Željko Dulanović nas je u aprilu prošle godine upoznao sa Milankom Trtović (52) iz Komarana kod Nove Varoši. Ova vredna planinka proizvodi čuveni zlatarski sir, ali je modernizovala način prodaje - do kupaca stiže putem interneta. Pohađala je kurs, koji je organizovan za poljoprivrednike, a koliko je uspešno iskoristila znanje svedoči to što u njenom specijalitetu uživaju i u Rusiji i Australiji.

Svekrva "kriva" za ljubav prema pčelarstvu

Da svekrva i snaja mogu da budu odličan tadnem, dokazala je majska priča Mirjane Stepić o Radmili Teofilović iz Bariča. Već više od 30 godina ona se sa suprugom bavi pčelarstvom. Razmenjuje iskustva sa drugim pčelarima, a to joj pomaže da usavrši proizvodnju meda, kao i one sa različitim, ukusnim i lekovitim dodacima.

Jedina stočarka u selu

Julijana Radenković nam je predstavila u septembru prošle godine jedinu stočarku u selu Dobrinci kod Rume, Mariju Nikolić (33). Ona je supruga, domaćica, majka dva sina i perspektivna stočarka. Proizvodnjom prasadi bavi se četiri godine, a od prošle godine i ratarskom proizvodnjom za proizvodnju stočne hrane.

Milica Marjanović
Milica Marjanović (Foto: Biljana Nenković)

Beograđani sa Vračara počeli novi život na selu

Priča koju ste obožavali i pročitali gotovo 14.000 puta je ona o Milici Marjanović, koju je u oktobru prošle godine donela Biljana Nenković. Ova mlada žena je peta generacija Beograđana sa Vračara, a odlučila je da sa porodicom živi u selu Vojkovci. Imaju zemlju, voćnjake, šumu, a Milica se posebno bavi slatkom i slanom zimnicom.

Proizvodnja povrća na malom prostoru

Ovu godinu smo započeli sa pričom Rade Milišić o Ljubici Svitlici iz Mladenova. Ona je povrtarka, koja svoje proizvode prodaje na pijaci. Ne bavi se plasteničkom proizvodnjom, već povrće sadi na otvorenom. Pre deset godina ostala je bez posla, a da je odabrala pravi put, potvrđuju kupci, koji je dobro poznaju. 

Na našem portalu potražite priče i o drugim uspešnim poljoprivrednicama, kao i o udruženjima žena i onima koje se bave starim zanatima, koje ćemo rado predstavljati i u budućnosti.


Tagovi

Dan žena Osmi mart Uspešne poljoprivrednice Zlatarski sir Zimnica Pčelarka Stočarka Povrtarstvo


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.