Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crveni pauk
  • 02.04.2018. 12:00

Crvena voćna grinja direktno utiče na prinos

Populacija crvene voćne grinje ili crvenog pauka je u porastu. Ovo je jedna od najopasnijih štetočina na jabuci, breskvi i nektarini, ali napada i ostale voćne vrste.

Foto: PIS Vojvodina
  • 1.660
  • 79
  • 0

Crvena voćna grinja (Panonychus ulmi) ili crveni pauk je jedna od najopasnijih štetočina na jabuci, breskvi i nektarini, ali napada i ostale voćne vrste. U poslednjih tridesetak godina ova populacija je u porastu. Prezimljava u stadijumu zimskih jaja, a piljenje larvi počinje u fazi roze pupoljka. Ženka živi do 40 dana, a razvoj traje oko 15 do 20 dana, pa se istovremeno na listu mogu naći jaja, larve i odrasle grinje. Ima pet do osam generacija godišnje.

Kako ćete prepoznati da se radi o crvenoj voćnoj grinji?

Na napadnutom lišću se u početku vide žućkaste tačkice koje ubrzo poprimaju ljubičasto-crvenkastu ili ljubičasto-smeđu boju, a nalaze se uz glavne nerve. Ove pege se spajaju, a list se suši. Pri kasnijem napadu, lišće je svetlije, žuti, dobija smeđu boju i na kraju otpada.

"Zimska jaja su crvena, veličine 0,1- 0,15 mm, koncentrisana u naborima dvogodišnjih grana, vide se i golim okom. Mlade larve su narandžaste, a kasnije crvene, dok su odrasli oblici jarko crvene boje, dugi 0,3-0,4 mm. Zadržavaju se na naličju lišća u finoj paučini. Letnja jaja se nalaze na naličju lišća uz nerve, svetlo crvene su do narandžaste boje, katkada i bezbojna", objašnjava dipl.ing. Neđeljka Jekić.

Jaja crvene grinje
Jaja crvene grinje

Najveće štete nastaju u vreme kretanja vegetacije

Štete od crvene voćne grinje ogledaju se u sisanju sokova lista, koji gubi hlorofil i smanjuje fotosintezu, pa dolazi do smanjenog porasta mladara, formiranja rodnih pupoljaka za narednu godinu i porasta plodova. Ovo direktno utiče na prinos. Oštećen list postaje bled, ima dosta žutih tačkica, dolazi do bronziranja lista koji na kraju opada. Najveće štete nastaju u vreme kretanja vegetacije, kada dolazi do deformacije pupoljaka

Suzbijanje crvene voćne grinje

Zimsko tretiranje na početku bubrenja pupoljaka uljnim formulacije (modro ulje, crveno ulje, plavo ulje, mineralno ulje) preporučuje se ukoliko postoji veliki broj položenih zimskih jaja. Ukoliko ovaj tretman nije urađen, prva primena akaricida dolazi posle cvetanja, kada se iz 30% jaja ispile larve.

"Tokom vegetacije redovnim pregledom listova iz zasada pratimo prisustvo crvenog pauka. Ako se utvrde 2-3 larve po listu, potrebna je primena selektivnih akaricida (etoksazol, abamektin, fenpiroksimat, fenazakvin, klofentezin, spirodiklofen). Prilikom tretiranja obvezano je povećati utrošak vode po jedinici površine i postići dobru pokrovnost, jer svi registrovani akaricidi imaju kontaktno delovanje. Pauci se nalaze na naličju lista što predstavlja dodatan problem kod suzbijanja. Prednost treba dati akaricidima koji imaju trostruki način djelovanja: ovicidan, larvicidan i adulticidan. Voditi računa o karenci primenjenih preparata", savetuje Jekićeva.


Tagovi

Crvena voćna grinja Crveni pauk Panonychus ulmi Akaricid Uljne formulacije Simptomi Zaštita Neđeljka Jekić


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D